İmplant nedir?
implant; Eksik dişlerin yerine çeneye yerleştirilen, çoğunlukla vida şeklinde yapay diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algıladığı için implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılır ve yüksek doku uyumluluğu nedeniyle implantların başarı oranı çok yüksektir. Diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılmasının nedeni; Tek diş eksikliklerinden dişsiz hastalara kadar geniş bir yelpazede uygulanabilir. Bu uygulama komşu dişlere herhangi bir müdahale yapılmadan gerçekleştirilir. Hem çiğneme hissinin normale yakın olması hem de diğer dişlere müdahale etmeden tedavi imkanı; İçinde bulunduğumuz yüzyılda implant içeren yöntemleri en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biri haline getirmiştir.
İmplantlar hangi durumlarda yapılmalıdır?
Eksik dişleri olan kişiler birçok fonksiyonel ve estetik problem yaşarlar. Dişlerin yokluğunda etkili bir çiğneme yapılamaz. Diş kaybı ısırığın değişmesine neden olduğu için; çene ekleminde sorunlara neden olabilir. Ayrıca estetik problemler ve oluşabilecek konuşma bozuklukları nedeniyle kişilerin özgüvenleri etkilenebilir. implantlar; Dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma veya başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir.
Dişlerin eksik olduğu bölgelerde zamanla çene kemiğinde erime meydana gelir. Diş çekimi sonrası implant uygulaması bu erime miktarını önemli ölçüde azaltır. Komşu dişlerden destek almadığı için geleneksel köprülere göre daha koruyucu bir uygulamadır. İmplantlar ayrıca, çenelerdeki son dişlerin eksik olduğu durumlarda, sabit protez (kuron veya köprü gibi) yapılamadığı durumlarda, hareketli (kişi tarafından çıkarılabilir) bir protez yapıldığında protezin ağız içinde hareket etmesini engellemek için de kullanılmaktadır. tercih edilmez veya tam dişsiz ağızlarda çene kemiğinin bulanıklaşması total protez kullanımını zorlaştırır. uygulanmaktadır.
Kimler implante edilebilir?
Genel sağlığı iyi olan, implantları destekleyebilecek çene kemiği ve diş etleri sağlıklı, ağız bakımı iyi olan bireylerin implant tedavisinde başarı oranı yüksektir. Bazı durumlarda kemik miktarı implant yerleştirilmesi için yeterli olmamaktadır. Kemik kaybı fazla ise ileri teknik uygulanarak implant yerleşimi için uygun altyapı sağlanarak implantlar yerleştirilebilir.
İmplant uygulaması nasıl yapılır?
İmplant uygulaması genellikle iki aşamada gerçekleştirilir. Daha ileri bir ameliyat gerektirmeyen standart bir implant uygulaması için ilk aşamada implantın yerleştirileceği bölgeye lokal anestezi uygulanır ve bölge uyuşturulduktan sonra dişeti dikkatlice yukarı kaldırılır. Önceden belirlenen kemik kalınlığı ve yüksekliğine uygun olarak kemikte implant için yer hazırlanır ve yerleştirilir. İmplant uygulamasının ikinci aşamasında, kemiğin ve uygulanan çenenin durumuna göre belirli bir süre bekledikten sonra implantın kemiğe entegrasyonu için üzeri kapatılan implant açılır ve taklit eden kısım açılır. diş yerleştirilir ve protez işlemlerine başlanır.
İmplant operasyonu sırasında ağrı hisseder miyim?
Ağrısız bir müdahale için diş çekimi sırasında kullandığımız lokal anestezi yeterlidir. Bazı tıbbi gereksinimlere ve bazen de hastanın isteğine göre bilinçli sedasyon veya genel anestezi gerekebilir. Size vereceğimiz ağrı kesici, operasyon sonrası kendinizi rahat hissetmeniz için yeterlidir. Hastalarımızın çoğu diş çekimine göre daha az rahatsızlıktan bahseder. Tedavileriniz bittikten sonra ağzınızda implant varlığını bile hissetmeyeceksiniz.
İmplant hangi malzemeden yapılmıştır?
İmplant titanyum veya alaşımlarından üretilir. Oral sıvılardan etkilenmez ve ağızda oluşacak kuvvetlere dayanacak şekilde planlanır. Bazı özel maddelerle kaplanan titanyumun doku dostu özelliği artırılır ve iyileşme süresi kısalır.
İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?
Yüzey özellikleri üzerine yapılan çalışmalar titanyumun doku dostu olduğunu göstermiştir. Bu nedenle titanyum implant imalatında uzun süredir kullanılmaktadır. İmplantın vücut tarafından reddi yani doku reddi söz konusu değildir. Ancak iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastaların ağız hijyenine dikkat etmemeleri, aşırı alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemikle birleşmesini engelleyebilir. Sonuç olarak, implant kaybolabilir. Düzenli diş kontrolleri ve iyi ağız hijyeni ile implantlarınızın ömrünü uzatabilirsiniz.